Vágyfokozó ízek és illatok

Valljuk be őszintén: nincs olyan ínycsiklandó étel, amely automatikusan felkeltené nemi vágyunkat. De a megfelelő élelmi anyagokkal agyunk és testünk kémiai folyamatait hatásosan befolyásolhatjuk, ezzel pedig régi – és új – kapcsolatainkat felfrissíthetjük.

A keleti bazárok többségében megtaláljuk azokat a fűszerkeverékeket, állati csontőrleményeket, amelyeknek vágykeltő hatást tulajdonítanak. A gyakorlatban azonban ezeknek nagyobb a mitikus szerepük, mint valódi fokozó erejük.

1. Miért éppen lazac és kaviár?

Azt mindenki tudja, hogy szexualitásunkat a hormonok irányítják. Azt viszont már kevesebben, hogy céltudatos étkezéssel a hormontermelés befolyásolható. Építőanyaguk ugyanis nem más, mint fehérje – pontosabban bizonyos aminosavak (fehérjealkotók). Ezek felelősek vágyunkért és vérkeringésünkért.

Bizonyos agyi tevékenységekért felelős anyagok (például a boldogságérzet kiváltásáért felelősek) ugyancsak aminosavakból épülnek fel. Éppen ezért a fehérjegazdag táplálékok (mint a hal, az osztriga, a garnélarák, a tejtermékek, az olajos magvak és a diófélék) közvetve hatással lehetnek szexuális életünkre.

2. A disznóságok is vágykeltők?

Nem. Aki azt hiszi, hogy egy ropogósra sült karajjal ágyba viheti kedvesét, az téved. Bár a disznóhús fehérjében gazdag, sok tejtermékkel együtt hízlaló zsírba és káros koleszterinbe csomagolva juthat csak hozzá. Ez a keverék nemcsak a gyomrot terheli meg és telíti el, de a vérkeringésre is rossz hatású. Az amerikai kutatók az impotencia egyik okozójaként tartják számon a károsan magas koleszterinszintet.

Ezenkívül a túl sok zsír nemcsak a férfi szexuálhormon, a tesztoszteron termelődését zavarja, de kövérít is. Márpedig az elhízottak többsége kevésbé intenzív szexuális életet él – normális testsúlyú társaikhoz képest. (Ennek hátterében pszichikai okok állnak: tudattalanul zavarja őket testük, vagy hibás énképpel rendelkeznek.)

3. A vitaminok és a szex

Hát ha elfogyaszt egy paprikát és egy kivit – vagy bármi más, C-vitaminban gazdag ételt –, nem kell mindjárt hideg zuhanyt venni. Persze vannak olyan vitaminok, amelyek tényleg felfoghatók ajzószernek. A C-vitamin is befolyásolja nemi életünket, mert nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában, ezenkívül védi a spermiumokat is. Az E-vitamin (ami magvakban, növényi olajokban található) a népi regékben termékenységvitaminként szerepel, védi a sejteket és a véráramlást.

A B6-vitamin (halakban, szárnyasokban, gabonafélékben) abban segít, hogy a vágyunkért felelős kötőanyagokat megtermelje szervezetünk. A folsav (zöld színű leveles zöldségekben) csökkenti a terméketlenség és az embriók fejlődési rendellenességeinek lehetőségét. A Q10-vitamin és az NADH energetizál, javítja erőnlétünket és így indirekt módon a szexuális aktivitásunkat is.

4. Az ásványi anyagok

Már Casanova is feljegyezte, hogy naponta 40 osztrigát megevett. A túlzott mennyiségtől eltekintve azóta is hisszük, hogy a tenger gyümölcsei tényleg hatással vannak a nemi vágyra. Mert amellett, hogy fehérjében gazdagok, cinket tartalmaznak, amely a nemi hormonok aktiválásában meghatározó szerepet tölt be.

A tudósok éppen ezért az orgazmusra képteleneknél sokszor cinkszegénységet állapítanak meg. További jó források: halak, kagylók, rákok, tejtermékek, olajos magvak. Más ásványi anyagok (mint a gabonamagvakban található mangán, a tejtermékekben található kalcium vagy a zöldségekben fellelhető magnézium) szintén pozitív szerepet töltenek be hormontermelésünkben.

Csábító ajánlat

  • Nem kell órákon keresztül a tűzhely mellett kotyvasztania, hogy megvalósítsa ezt az erotikus menüt:
  • Előételként tálaljon egy könnyű, gyümölcsös grépfrút-carpacciot. Ehhez filézzen ki egy rózsaszín húsú grépfrútot, szeljen fel egy avokádót. Helyezze ízlésesen a tálra, díszítse koktélcseresznyével, majd öntse nyakon egy limettléből és olívaolajból készült lével.
  • Főételként adjon garnélarákos tagliatellét az asztalra. Ehhez olajban dinszteljen kevés mogyoróhagymát és fokhagymát, ízesítse kevés csilipaprikával. Ebben pirítsa rövid ideig a rákokat, majd öntse fel fehérborral. Kockára vágott paradicsommal sürítse a levet, végül sok bazsalikommal fűszerezze. Tagliatelle tészta (széles metélt) illik hozzá leginkább.
  • Desszertként vaníliás tejszínhabos friss eperrel csábítsa kedvesét.

5. Ideális erotikus menü

A lényeg, hogy könnyű, sokoldalú és lehetőleg ízletes legyen. Először is tehát ne terhelje meg túlságosan a gyomrot (a teli has ellustít). Másodsorban a sokféleség garantálja, hogy az ember minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Harmadsorban pedig: mindez nem mehet az ízletesség rovására.

Forma, szín és íz alapján elcsavarhatjuk a másik fejét. Egy-két pohárka pezsgő tovább fokozhatja a hangulatot. A műanyag étkészlet és a neonfény viszont lelombozó. Tehát ne csak gasztronómai, de esztétikai ízlésére is hagyatkozzon, amikor megtervezi a légyottot!

6. Vágyfokozók toplistája

• Avokádó: fogyasztása energiát ad. Emellett tartalmaz termékenységet elősegítő E-vitamint, és egészséges, nem hízlaló zsírsavat.

• Bazsalikom: szent növény, amelynek a hinduk beteljesedett szexuális életüket köszönték. A leveleiből préselt olaj izgató hatású.

• Csili: Csípősségének köszönhetően a test saját bódító anyagai felszabadulnak.

• Datolya: Az arab világban azt tartják, megsokszorozza a férfi magját. Sok gyümölcscukrot tartalmaz, amely gyorsan ad energiát.

• Durian: A kelet-ázsiai országokban az egyik legerősebb afrodiziákumként tartják számon. Hátránya, hogy a gyümölcs kellemetlen illatú.

• Füge: igazi éltető gyümölcs. Frissen fogyasztva segít a takarékos erőkihasználásban és a koncentrálásban.

• Halak és tenger gyümölcsei: Értékes fehérjét és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például a vágykeltő cinket is.

• Kávé: A központi idegrendszert stimulálja. Különösen erotikusnak hat, ha kardamommal ízesítjük.

• Kaviár: Fehérje- és ásványianyag-tartalma magas, ezenkívül (többek között az ára miatt is) erotikus mondák keringenek hatásáról.

• Csokoládé: koffeint és teobromint tartalmaz. Mindkét anyag kedvfokozó, vágynövelő.

• Zeller: C-vitamin és ásványianyag-tartalma miatt felébreszti a kókadt férfiakat.

• Vanília: A fekete hüvelyek aromája szexuális gyengédségre serkent. Már az indiánok is használták e célból.

• Fahéj: Olyan illóolajat tartalmaz, amely potencianövelő.

7. Gyors kedvcsinálók

Nincs mindig szükségünk teljes menüre ahhoz, hogy megteremtsük a megfelelő hangulatot. Tesztelje alábbi villámvágyserkentőinket:

Kardamomos kávéital

• Hozzávalók: 1 pohárhoz: 1 teáskanál kakaóport keverjen el 1 ml tejjel, majd melegítse fel. Öntsön hozzá 100 ml kávét, 1-2 teáskanál mézet és egy csipetnyi kardamomot.

• Elkészítés: A kávé és a kakaó klasszikus keveréke hangulatot teremt, a kardamom illóolajtartalma pedig erotizálóan hat.

Joghurtos gyümölcsök

Nagyon egyszerűen elkészíthető: keverjen natúrjoghurtba friss gyümölcsöket (például kivit és ananászt). A sovány fehérje és a kiviben található sok C-vitamin együtt – a szexuálkutatók szerint is – hatásos. A friss ananász édes aromájával ad erőt és energiát.

Lazacos szendvics

1 vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült magos kenyeret vékonyan kenjen meg vajjal. Tegyen rá uborkát, salátát és füstölt lazacot. Ízesítse sóval, borssal és egy szelet citrommal. A halolaj és az E-vitamin a sejtek sérülékenységét gátolja, a magvak és a zöldségek egészséges növényi rostokkal táplálnak.

8. Csábító illatok

Bár az élet sohasem egyértelmű, a bágua terület és a nemiség csakrája közti összefüggés az. A szerelem nem azonos a szexualitással, a partnerkapcsolatok pedig lényegesen sokrétűbbek. Ez utóbbi lehet: üzleti, családi vagy baráti kapcsolat, mégis összefüggésben állnak a második csakrával.

Mindenféle kapcsolat energiáinak át kell haladniuk e ponton, hogy elérhessék a szívcsakrát, s átalakulhassanak a szeretetet tápláló erővé, majd eljussanak a koronacsakrához, illetve az oszthatatlan egység részévé váljanak. Érdemes hát azzal is törődni, hogy az ízeket milyen illatok kísérjék, illetve hogy a vacsora után milyen illatokat lehet párologtatni a szobában.

A második csakra szerkesztéséhez ajánlott illóolajok:

• Geránium: támogatja az alkotókészséget, a kényelemérzetet, az egyensúlyt, a kedélyességet és a biztonságérzetet. Csökkenti a félelmet, a szélsőséges hangulatokat, a bizonytalanságot, az önbecsülés hiányát, az érzelmi túlzást, és általában az érzékenységet.

• Grépfrút: elősegíti az érzelmi tisztaságot, az életerőt, a felfrissülést, az örömöket, a bizalmat, a határozottságot, az önkéntelenséget, az érzelmi megtisztulást. Enyhíti a függőséget, az önbizalom hiányát és az önkritikára való hajlamot.

• Narancs: segíti a megtisztulást, az örömöt, a testi energiát, az elégedettséget, a boldogságot és a helyes énképet.

• Fenyő: támogatja a megbocsátást, az elfogadást, a testi energiát, a megértést, az osztozást, a reménykedést és a szeretet méltánylását.

• Szantál: támogatja az elégedettséget, az örömöt, a békességet, önmagunk tudatos értékelését, az önérzetet, az énképet, a kreativitást.

• Ilang-ilang: támogatja a szexualitást, az érzékiséget, a pozitív érzelmeket, az egységet, az önbizalmat, a melegséget. Segít a neheztelésen, a féltékenységen, az önzésen, az önfejűségen, a csökönyösségen és a bizalmatlanságon.

(Forrás: szexualitas.hu)

A cikket a vágyfokozók szakértője a MrPotenci.hu tette közzé.